Profesionistii folosesc utilaje de calitate!

Profesionistii vor alege intotdeauna calitatea pentru a oferi cele mai bune rezultate clientilor care apeleaza la serviciile lor. Un profesionist poate fi excelent in orice domeniu, fie ca vorbim de mecanici, ingineri, zidari sau tehnicieni in prelucrarea lemnului. 

Dupa cum bine stim, lemnul este o resursa natura care se gaseste din abudenta insa, pentru a fi transformat in mobilier si alte obiecte folositoare mai intai trebuie sa fie procesat in scanduri, blaturi, etc. Profesionistii in acest domeniu vor folosi de fiecare data utilaje pentru prelucrarea lemnului, care nu numai ca imbunatatesc procesul de prelucrare insa reduc foarte mult si riscul de accident la locul de munca. In trecut totul era facut manual folosind fierastraie speciale, iar apoi drujbele au inlocuit metodele traditionale. Insa, pe masura ce societatea avanseaza si cerearea de consum este mai mare, iar o masinarie cu multilame este ideala pentru un depozit care lucreaza cu lemnul in stadiu brut. Desigur fabricile care se ocupa cu procesarea lemnului pot avea de la 10 la 20 de astfel de masinarii care lucreaza la foc continuu. De asemenea, o alta masinarie care nu poate sa lipseasca este aparatul de decojit trunchiul la copac inainte de a fi prelucrat.

In functie de natura lemnului si urmatoare s-a destinatie, unele fabrici vor folosi presa de curbat pentru a modela lemnul in forma dorita.

Cum se proceseaza bustenii? 

Taierea este o metoda de prelucrare, artizanala sau industriala, folosind unelte de taiere numite „fierastraie”, producand in general o fata plana . Putem considera ca aceasta face parte dintr-o activitate mai generala: taierea lemnului pentru aplicatii industriale. 

Starea materialului inainte de taiere este la stadiul de bustean. Descompunerea bustenilor prin taiere poate fi vazuta ca un proces multifazic, care transforma bustenii in placi, intr-o serie de operatii de taiere. In faza primara, bustenii sunt taiati in bucati de lemn numite patrate. Faza primara, numita si patrat, era realizata inainte cu un topor, astazi fiind realizata cu fierastraie circulare, patrate sau taietoare patrate. Canturile sunt apoi prelucrate prin operatii secundare, cum ar fi taierea folosind splitter-ul sau despicatorul. Acesta este o masina destinata sa deschida placile primului flux pentru a obtine lemn de rumegus mai putin gros. Taierea in lungimea materiei prime, face posibila producerea unei placi a caror valoare este influentata de marimea si calitatea produsului. Uneori, busteanul nu este patrat inainte de taiere. Bustenii sunt taiati longitudinal, prin planuri paralele cu o axa aproximativa. Prima si ultima scandura de lemn sunt dale care contin mai ales scoarta si lemn de tesatura si vor merge direct la resturi. 

Urmatoarele sectiuni sunt numite tavi, care sunt clare sau decupate. Inlocuind cheresteaua taiata una peste alta in ordinea in care a fost taiata, obtinem parcelele. In anumite cazuri (in special pentru esente fine sau nobile), stocarea si comercializarea vor fi realizate intr-o stare patrata, operatiunile ulterioare de prelucrare fiind responsabilitatea utilizatorului final. Pentru alte specii, o operatie suplimentara este efectuata in gater. Este vorba despre taiere. Aceasta operatiune consta in indepartarea marginilor blocului pentru a obtine unul sau mai multe paralelipipede (in functie de latimea blocului).

Pentru toate aceste operatiuni de mai sus este nevoie de utilaje de calitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *