Aceeasi educatie: Alt inceput de an scolar

Keep Calm and Back To SchoolVara s-a terminat de curand, poate mai repede pentru unii si mai incet pentru altii. Scoala sta sa inceapa iar pentru multi dintre prichindei, emotiile inceputului spre o noua etapa in viata acestora, nostalgiile sau pur si simplu revederea cu fostii colegi par se le sclipeasca in ochi, mai mult ca oricand, in aceasta ultima zi de vacanta. Desi frumoas ca orice inceput, cel mai adesea pastrat in mintea tuturor, mai ales de cei mici, scoala ajunge destul de repede sa-si arate si partile ei proaste, rele sau poate inutile, incurcand mintile unor tineri si ale unor parinti si asa plini de griji, cu fel si fel de reforme, dezbateri si masuri luate fara sens si mai rau in unele locuri de indiferenta unor dascali deja plictisiti sau a unora slab pregatiti. Dar nu-i nimic pentru ca e firesc sa se intample asta intr-o tara in care prioritatile de investitii sunt altele. La urma urmei cui i-ar trebui educatie?

Desi multi ar tinde sa critice educatia si asa „defecta” din Romania, trebuie admis faptul ca buna sau rea, nu trebuie neglijata. Formarea pe care nici o alta metoda de pregatire nu ar putea-o oferi, ajunge sa modeleze individul in societate macar la un nivel minim (pentru ca desigur aici apare si dezinteresul tinerilor – generat mai ales la anumite varste). Chiar daca nu toti cei ce vor pasi pe trepele scolilor in prima zi a noului an scolar (2013-2014) vor ajunge genii, trebuie subliniat faptul ca Romania in timp a format oameni de elita care doar prin educatie au reusit sa se afirme.  

Pentru mine scoala a ramas de mult timp, aceeasi himera in care cei ce-ar trebui sa faca ceva bun cu sistemul educational au incercat si s-au batut cu pumnul in piept, dar in urma carora rezultatele au incetat sa mai apara, din motive pe care poate nici ei (indiferent de culoarea politica) n-ar sti sa le argumenteze. Chiar daca „a gasit scuze” e un sport devenit deja celebru printre locuitorii acestui popor, ajung sa cred ca scoala, de cele mai multe ori, ajunge sa plafoneze individul. Si e pacat pentru ca nu multi sunt interesati sa faca si chestii afterschool dupa, fie din cauza lipsei de chef fie din cauza unor parinti cu perceptii old school vis a vis de petrecerea timpului liber.

Motivandu-i pe unii sa continue spre ascensiunea catre studiile universitare de elita din Europa si nu numai, iar pe altii sa se opreasca spre a isi gasi vreo ocupatie, scoala ajunge sa fie acel amalgam de vise ce inca mai pune stiloul in mana tinerilor boboci si care se chinuie sa stoarca potentialul din unii care poate vor ajunge sa treaca cu bine intr-un final examenul de bacalaureat, examen ce de vreo 2 ani pare sa dea peste cap cu mult planurile unor deja adolescenti ce pana mai odinioara erau boboci timizi iar mai apoi elevi ai unui sistem made in Romania…

Sursa foto: http://bit.ly/16tktBb

4 thoughts on “Aceeasi educatie: Alt inceput de an scolar”

   1. Si eu sper la fel. Referindu-ma la profesori, din pacate, acum, cei mai multi care aleg aceasta profesie sunt cei care nu au avut loc in alta parte. Exceptie fac cei care fac asta din pasiune. Cati ar sta pe cateva milioane (din cate am inteles, la debutul carierei, salariul este de aroximativ 800 lei/luna).
    Foarte trist!
    Se neglijeaza ceea ce este cel mai important.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *