Spalarea mainilor este mai importanta decat crezi

Bacteriile si virusii se raspandesc cu usurinta atunci cand o persoana bolnava stranuta, tuseste si vorbeste la mica distanta de tine. De asemenea, te poti imbolnavi cand atingi suprafetele infectate cu germeni si bacterii, si apoi iti atingi fata. O spalare simpla a mainilor pentru o perioada de 20 de secunde ramane una dintre cele mai bune modalitati de a te mentine sanatos si de a opri raspandirea bacteriilor si a virusurilor.

Spala-ti mainile constant cu apa si sapun lichid sau spuma. Spalarea mainilor este unul dintre cele mai usoare si mai importante lucruri pe care le poti face pentru a te mentine sanatos si a opri raspandirea bacteriilor si a virusurilor, asa cum am mentionat, cum ar fi racelile si gripa si poate chiar coronavirusul COVID-19.

Cum duce un virus de pe mainile mele la o infectie in corpul meu?

Cand te freci la ochii sau iti atingi nasul sau gura, orice virus de pe maini va poate patrunde in corp prin membranele mucoase din ochi, nas sau gura.

Gandeste-te la toate lucrurile pe care le atingi in fiecare zi – clantele usii, butoanele liftului, manerele usilor, bancomatele, ecranele tactile, telefonul mobil – doar pentru a numi cateva! Cand atingi aceste obiecte, orice virus care poate supravietui pe aceste suprafete poate fi transferat pe mainile tale. Potrivit specialistilor, indiferent daca iti dai seama sau nu, se estimeaza ca oamenii isi ating fata de cel putin 23 de ori pe ora.

Acesta este motivul pentru care spalarea mainilor cu sapun spuma sau lichid este atat de importanta.

Care este tehnica adecvata pentru spalarea mainilor?

In primul rand alege un sapun de calitate. Este cel mai bine, mai ales in aceasta perioada, sa optezi pentru un sapun profesional. Exista doar cativa pasi simpli de parcurs pentru a oferi mainilor o curatare temeinica si pentru a preveni raspandirea bolilor. Pasii sunt:

Uda-ti mainile cu apa curata(calda sau rece). Sapuneste mainile cu sapun. Freaca-ti mainile timp de cel putin 20 de secunde. Nu uita sa iti speli incheieturile, dosul mainilor, sa te cureti intre degete si sub unghii. Clateste-ti bine mainile sub apa curgatoare. Opreste apa cu cotul. Usuca-ti mainile cu un prosop curat sau la uscatoarele cu aer.

Daca ai folosit un prosop de hartie pentru a-ti usca mainile, foloseste acelasi prosop pentru a deschide usa baii pentru a parasi camera. Arunca prosopul intr-un cos de gunoi.

Trebuie sa folosesc sapun antibacterian pentru a ma spala pe maini?

Cand poti sau ar trebui sa folosesti dezinfectante pentru maini pe baza de alcool?

Centrele pentru controlul bolilor recomanda sa iti speli mainile cu apa si sapun ori de cate ori este posibil, pentru a reduce cantitatile si tipurile de germeni si substante chimice de pe maini. Cu toate acestea, daca sapunul si apa nu sunt disponibile, utilizeaza un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool care contine cel putin 60% alcool. Produsele de dezinfectare pentru maini cu niveluri mai mici de alcool nu sunt la fel de eficiente in uciderea germenilor.

Sapunul si apa sunt mai eficiente decat dezinfectantele pentru maini in indepartarea anumitor germeni din maini. Dezinfectantele pentru maini pe baza de alcool pot ucide de fapt anumite tipuri de germeni – dar nu toti germenii – si in aceste cazuri, trebuie sa folosesti apa si sapun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *