Promovam mediocritatea, ne meritam soarta – GuestPost

Acum putin timp am tot vorbit despre educatie si sistemul de valori pe care Romania il are. Am vazut cu totii si rezultatele la sesiunea din aceasta vara de BAC, unde promovabilitatea a fost cum au fost. Va invit sa cititi un guestpost despre educatie, experiente si modul in care luam decizii ce vizeaza practic propriul nostru viitor.

Experienta unui examen pentru care am muncit din greu nu doar in acest an sau inainte de bacalaureat, ci ani de zile, s-a dovedit spre marea mea dezamagire a fi nu doar un “dezastru national” asa cum se preconiza a fi, ci un criteriu nedrept de departajare pentru admiterea la facultate. Si nu vorbesc din perspectiva elevului frustrat ce a luat o nota mica la bac, ci din perspectiva celui revoltat ca munca unora de ani de zile, rasplatita cu nota mare la examen, nu mai este comparabila cu cea a unuia care “a avut noroc”. Si nu vorbesc in necunostinta de cauza.

Cu ce ma deosebesc eu, cea care isi alege facultatea din pasiune si respect pentru ceea ce urmeaza sa studiez si pentru meseria pe care o voi avea de cel care da la facultate pentru ca s-a intamplat sa ia nota mare la bac (desi in cei 4 ani de zile nu a muncit deloc si a avut note slabe , in conditiile in care mai multi pot confirma asta), pentru ca nu a intrat la prima optiune si a apelat la un “back-up plan”, pentru ca “se castiga bine”, pentru ca “are facultatea renume” si care probabil cu greu va reusi sa finalizeze, luandu-si o diploma (daca are “noroc”). Probabil doar prin faptul ca intr-adevar voi fi pe parcursul facultatii si dupa, mai bine pregatita, desi daca persoana respectiva reuseste sa obtina un loc de munca putem concura pentru obtinerea aceluiasi loc (unii cu  cunostintele, altii cu “pilele”, rudele, banii dati pentru a lua examene, etc). Totusi vreau ca in facultate si dupa sa am competitie, sa ma “lupt” cu cei mai buni, nu sa fiu printre cei buni dintre cei slabi.

Nu spun ca mediile din cei 4 ani de liceu sunt relevante, doar ca ar putea conta macar 10% in conditiile in care unii chiar au muncit pentru ele, spre deosebire de altii care poate le-au obtinut cum le-au obtinut. Mai mult decat atat, programa din cei 4 ani, materiile care sunt studiate si formatul actual al examenului de bac sunt total irelevante pentru a defini aptitudinile si inclinatia unui elev spre o anumita facultate. Spun asta pentru ca ajung la facultati precum “Medicina” persoane care nu stiu nici macar unde se afla ficatul, ajung la “Geografie” persoane care nu pot localiza bine un oras pe harta, ajung la “Psihologie” persoane care nu au pus poate in viata lor mana pe o carte de psihologie pentru ca nu i-a interesat; ajung la “Drept” sau “Stiinte Politice” persoane care nu sunt capabile nici macar sa isi sustina un argument, etc. Si de ce se intampla asta? Pentru ca o persoana care a luat 6 la geografie la bac a luat 10 la celelalte si a intrat la geografie. Pentru ca nu se face o selectie decat la foarte putine facultati (vezi Medicina) unde intr-adevar sa reflecte aptitudinile si pasiunea unei persoane pentru domeniul pe care doreste sa il aprofundeze la facultate (desi si aici e relativa treaba).

In concluzie, majoritatea isi merita soarta, iar cei care nu o merita trebuie sa indure si  sa supravietuiasca intr-un sistem bolnav, invechit si corupt. Iar pentru ca “majoritatea decide”, minoritatea trebuie sa se conformeze sau… sa plece in strainatate!

Articol scris de Daiana Jitaru

Sursa FOTO

Recomand:

3 thoughts on “Promovam mediocritatea, ne meritam soarta – GuestPost”

Leave a Reply

Your email address will not be published.