Prima intalnire cu un panou radiant

Pentru inceput va recomand sa intrati putin pe www.panouri-radiante-infrarosii.ro pentru a va familiariza cu incalzirea cu panouri radiante infrarosu, dupa care reveniti si cititi despre prima mea intalnire cu un panou radiant. Tin sa va spun ca a fost dragoste la prima vedere.

Era o zi friguroasa de toamna , la inceputul lui Octombrie. Ma plictiseam in casa si am hotarat sa ies putin la plimbare. Am dat o tura parcului Cismigiu, am admirat covorul auriu, dar nu pentru multa vreme deoarece frigul m-a impins usor usor spre casa.

Mergand spre casa, un sentiment ciudat ma retinea. Era teama de frigul cu care  ma intampina casa. Un apartament de pe vremea comunista, din beton, neizolat, cu caloriferele reci bocna. Furnizorul de caldura inca nu incepuse distributia pentru anul acesta. Ma cuprins mahnirea pentru faptul ca un intreg oras trebuia sa suporte hotarara conducerii RADET,  dar totodata ma cuprins si o dorinta de separare. Era doar o dorinta care, la prima vedere, parea sa ramana doar la stadiul de dorinta, datorita lipsei banilor. O centrala termica ar fi presupus alergetura si foarte multi bani.

Pentru a evita frigul din casa, cel putin pentru cateva ore, l-am sunat pe prietenul meu Marius  si am hotarat sa iesim  la o bere. Ne-am intalnit si ne-am dus intr-un restaurant din apropierea Centrului.

Aici a avut loc prima mea intalnire cu un panou radiant. Cum am intrat in restaurant peste noi a venit un aer cald. Ne-am dat jos hainele si ne-am asezat la una din mese. Ne-am comandat o bere si am dezbatut diferite subiecte controversate din presa.

Intr-o clipa de tacere am aruncat ochii prin jur si, spre surprinderea mea, in ciuda caldurii care ne invaluia, in restaurant nu se afla nici un calorifer. Framantat de nerabdare am chemat chelnerul, un om de  vre 40 ani foarte amabil, si l-am intrebat despre sistemul de incalzire al restaurantului. Mi-a aratat cu degetul spre un tablou foarte frumos, cu un peisaj montan. Crezand ca nu a inteles, i-am repetat intrebarea.  Raspunsul a fost acelasi.

L-am rugat totusi sa ma lamureasca, pentru ca nu intelegeam nimic. Fiind un om amabil, ma invitat in apropierea tabloului si, ca un profesionist, mi-a facut o mica descriere pe care am sa vi-o reproduc in intregime:

,,Acesta este un panou radiant cu infrarosu ce functioneaza pe baza de energie electrica. Este foarte simplu de instalat si de utilizat. Pentru instalare este nevoide doar de doua dibluri, doua holsuruburi, si o bormasina. Nu necesita avize, recomandari sau o alta procedura prealabila. Pur si simplu il cumperi, il instalezi si il bagi in priza. Acesta din fata dumneavoastra este un panou radiant cu infrarosu pictat de 800W.  Noi am optat pentru varianta pictata datorita naturii spatiului. Exista si varianta panou radiant alb, mai accesibila ca pret.

Baza incalzirii cu panouri radiante infrarosu, dupa cum o spune si numele, il reperezinta radiatiile infrarosii. Desi este vorba de radiatii, tin sa va precizez, ca nu este nimic daunator. Multi oameni se seperie la auzul cuvantului ,,radiatii”, asociind acest cuvand cu ceva periculos pentru sanatate. Fac adesea confuzie intre radiatiile infrarosii si radiatiile ultraviolete, respectiv microundele.

Nu poate fi pus semnul egal intre aceste trei tipri de radiatii. Radiatia infrarosie se afla intre radiatia ultravioleta si microunde, avand o lungime de unda mai mare decat ultravioletul si mai mica decat microundele. In timp ce radiatia infrarosie este benefica organismului, celelalte doua sunt daunatoare.

Radiatiile infrarosii emise actioneaza pozitiv asupra psihicului si fizicului uman, imbunatatind starea generala, mai ales in cazul persoanelor in varsta, si in cazul copiilor sau bebelusilor. Totodata, amelioreaza si simptomele bolilor astmatice, reumatice si cele inflamatorii, deoarece aerul nu circula in mod obisnuit in incapere. Acestea sunt doar cateva din efectele benefice ale radiatiilor infrarosii.

Chiar daca este un sistem bazat pe energie electrica, este foarte economic, incomparabil din acest punct de vedere, cu alte sisteme ce au la baza energia electrica. Un panou radiant cu infrarosu de 800 W cum este acesta din fata noastra, consuma in medie lunar energie in valoare de aproximativ 80-90 lei.“

I-am multumit acestui domn simpatic, am platit consumatia, mi-am luat la revedere de la prietenul meu si, am plecat grabit spre casa lasand halba pe jumatate plina, hotarat sa imi cumpar macar un astfel de panou radiant cu infrarosu in dormitor.

Asa am si facut. Rezultatul a fost pe masura entuziasmului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.