Povestile n-ar mai fi la fel fara detalii

white mask storyIndiferent daca vine vorba de spus sau de ascultat povesti, mereu am fost fan si mi-au placut tocmai pentru ca uneori rasturnarile de situatie si intamplarile dintr-o realitate ce uneori s-a dovedit a fi cruda, fac deliciul momentului, improspatandu-mi experienta cu fel si fel de trairi unele mai pretioase decat altele. Si-mi plac momentele cand purtat de vorbele celui sau celei de langa mine, ajung sa traiesc chiar eu in povestea ce nu mi-a fost data, anticipand sau poate ghicind deznodamantul care uneori se vrea a fi fericit iar in alte momente trist.

Gandindu-ma la povesti ma intreb ce insemnatate ajung sa mai aibe oare detaliile pentru oameni, care par sa fie pana la urma parte din fel si fel de povesti, aventuri si momente care ne definesc in intregul ansamblu social. Desi unii ar spune ca timpul ajunge a nu mai fi atat de generos cu noi oamenii, cred ca importante sunt si vor ramane detaliile, fie ele cat de marunte. Si cand spun asta nu vreau sa ma leg de arhitectura unei cladiri ori de vreo pictura pe panza ci despre simplul nostru mod de a fi si de a vorbi. Astazi cuvintele par sa nu mai aibe pret iar usurinta cu care ajung a fi spuse, le taie din valoarea si simbolistica pe care candva o aveau. Poate ca si din aceasta cauza monotonia si rigiditatea ajung a fi prezente in vietile noastre iar lipsa de incredere a dainuit si continuat sa fie inserata in nesiguranta oferita de timpul prezent.

Practic despre povesti as spune ca cele fara detalii ajung a fi practic simple sabloane in care nu unul ci poate mai multi sau chiar fiecare dintre noi ajunge sa fi trecut mai recent sau poate candva de mult. Detaliile fac mereu diferenta si aduc practic acea valoare adaugata care nu face nimic altceva decat sa diferentieze prin ceva intamplarea de cele ale celorlalti, fiind probabil siguri convinsi de faptul ca nu doar unuia i-a fost dat sa i se intample ceva anume ori pur si simplu sa fie aruncat intr-o poveste in care poate fara voia sa a ajuns. Iar cand detaliile iti sunt spuse fara a pune fel si fel de intrebari, cred ca dau un farmec aparte povestii.

Desi in cele mai multe cazuri majoritatea dintre noi alegem sa ascundem sau sa ignoram detaliile, degradand povestile de teama faptului ca poate cel de langa noi ne va descoperi mai bine, lasam la vedere in mod aproape involuntar firicele ale unor aspecte ce pot fi usor interpretate, conducand in cele din urma la aflarea mai multor amanunte. Pentru ca pana la urma urmei, povestile n-ar mai fi la fel fara detalii, si nici oamenii probabil, fara povestile din care fie aleg fie sunt azvarliti sa faca parte, ajungand sa le povesteasca in cele din urma si altora.

Sursa FOTO

Ti-a placut? Iti recomand si:

2 thoughts on “Povestile n-ar mai fi la fel fara detalii”

  1. Imi place cum scrii. Din pacate oamenii prezentului sunt preocupati mai mult de cele materiale si ingnora detaliile, acele lucruri marunte care sunt mult mai pretioase. Asociez detaliile cu lucrurile marunte de care merita sa ne bucuram. Sunt lucruri marunte doar aparent. In realitate ele sunt lucruri mari.

Leave a Reply

Your email address will not be published.