Panouri radiante infrarosu. Unul sau doua?

Pentru inceput voi face o scurta prezentare a incalzirii cu panouri radiante infrarosu deoarece,  fiind o noutate in domeniu,  este posibil ca unii dintre dumneavoastra sa nu cunoasca modul de functionare.

Astfel, incalzirea cu panouri radiante infrarosu este o modalitate revolutionara de incalzire ce  functioneaza pe baza de curent electric. Transmiterea caldurii se face prin radiatie, insemnand ca energia electrica este transformata in caldura radianta. Incalzirea prin radiatii este o forma simpla de energie ce incalzeste obiectele cu care intra in contact.

Principiul  de functionare este similar cu principiul prin care soarele incalzeste pamantul prin radiatii infrarosii. Incalzirea cu panouri radiante infrarosu, asemeni incalzirii solare, este o incalzire curata, naturala si sanatoasa, un sistem inovator, calitate recunoscuta pe plan mondial. Razele emise de panourile radiante infrarosu ajung cu usurinta in toate colturile incaperii fiind absorbite de pereti si corpurile prezente, acestea incalzindu-se, iar la randul lor incalzind aerul insa fara a crea curenti ca in cazul incalzirii cu calorifere. Acest mod de incalzire este foarte eficient in sensul ca nu sunt pierderi de caldura deoarece corpurile sunt incalzite inaintea aerului si nu invers ca in cazul convectiei. Peretii fiind incalziti in acest mod raman uscati eliminand astfel igrasia si mucegaiul.

Scopul acestui articol nu este de a face o prezentare generala, ampla a incalzirii cu panouri radiante infrarosu, asa ca va recomand sa INTRATI AICI. Pe acest site veti gasi mai multe informatii despre incalzirea cu panouri radiante infrarosu, precum si modele si preturi panouri radiante.

Revenind la scopul principal, ce face relevant titlul ales, voi prezenta  doua oportunitati de achizitionare, respectiv de instalare a panourilor radiante intr-o incapere. Cele doua variante sunt: instalare unui singur panou mare cu capacitate optima, respectiv instalarea a doua panouri mai mici cu capacitate similara panoului mare.

Sunt sigur ca majoritatea dintre dumneavoastra vad mai logica si mai simpla varianta instalarii unui singur panou radiant mare. Acum depinde din ce punct de vedere priviti.  Ambele variante au avantaje si dezavantaje.

Daca priviti din punct de vedere al aspectului camerei si costurilor initiale, varianta instalarii unui singur panou mai mare este cea corecta. Astfel sunt mai putine fire si, binenteles mai putine aparate de incalzit.  Numarul aparatelor de incalzit nu reprezinta in toate cazurile un dezavantaj. Exista si varianta panourilor radiante pictate cu aspect de veritabile tablouri. Astfel, numarul mai mare al aparatelor de incalzit se transforma dintr-un dezavantaj in avantaj.

Daca priviti din punct de vedere al eficientei, varianta optima este cea a instalarii mai multor panouri radiante de dimensiuni mai mici. Instalarea in pozitii si la distante potrivite, asigura distribuirea  uniforma a radiatilor asupra obiectelor din jur, maximizandu-se astfel eficienta.

Ramane ca dumnevoastra sa decideti ce aspecte va intereseaza mai mult si sa faceti alegerea potrivita.

Inainte de a incheia as dori totusi, sa mai lamuresc un aspect cu privire la incalzirea cu panouri radiante infrarosu.

Multi oameni sunt reticenti in privinta incalzirii cu panouri radiante, temandu-se la auzul cuvantului ,,radiatii”. Asociaza acest cuvant cu ceva daunator, ignorand faptul ca nu toate radiatiile sunt daunatoare. Fac adesea confuzie intre radiatiile infrarosii si radiatiile ultraviolete, respectiv microundele.

Nu puneti semnul egal intre aceste trei tipri de radiatii. Radiatia infrarosie se afla intre radiatia ultravioleta si microunde, avand o lungime de unda mai mare decat ultravioletul si mai mica decat microundele. In timp ce radiatia infrarosie este benefica organismului, celelalte doua sunt daunatoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *