O idee, un vis, un afterschool. Un proiect de sustinere a educatiei pentru persoanele defavorizate.

afterschool1Mereu activitatile marete au plecat de la un gand, de la o idee, care transformata in lucruri realizabile, ajunge sa motiveze si sa ajute la constientizarea unor vise si dorinte, care poate pentru multi pareau a fi deja apuse, mai ales intr-un mediu in care educatia nu ocupa un loc fruntas in ordinea importantei activitatilor de zi cu zi. Pornind de la un vis si o idee, cativa studenti au reusit sa ajunga aproape de ceea ce multe alte persoane n-au reusit sau poate ca n-au vrut sa realizeze si asta din cauza faptului ca educatia nu mai ocupa de mult un loc fruntas in ordinea listelor cu activitati importante. Un afterschool pornit la inceput de primavara, intr-o prima saptamana insorita de martie, anunta un proiect important de mobilizare, motivare si influenta pozitiva asupra elevilor ce provin din familii defavorizate ce n-au ca principala grija formarea copiilor si totodata facilitarea accesului acestora la o educatie normala asa cum multi alti copii de varsta lor beneficiaza.

Un proiect de doua luni cu posibilitatea prelungirii acestuia cu inca o luna. O echipa de aproximativ 10 voluntari, impartiti in echipe de cate 3 membri, motivati si dornici sa se imlice intr-un proiect ce are ca scop constientizarea importantei educatiei, prin mijloace ludice dar eficiente care cuprinde atat ajutorul oferit in realizarea temelor pentru acasa cat si imbinarea jocurilor si desenelor animate cu scop educativ care nu fac altceva decat sa diferentizeze binele de rau si lucrurile eficiente de cele ineficiente. Dezvoltarea competentelor in cele 2 luni de voluntariat vizeaza atat relationarea pro-sociala si formarea coeziunii de grup cat si dezvoltarea abilitatilor de comunicare orala. Si eu chiar cred ca asta e un lucru extrem de benefic, mai ales pentru niste copii al caror viitor nu pare sa fie sustinut intr-un fel sau altul de familie, tinandu-se cont de faptul ca majoritatea apartin etniei rrome.

afterschool2Fara a judeca situatia unora la momentul actual imi dau seama ca un astfel de proiect este mai mult decat benefic mai ales pentru cei care beneficiaza de acesta, mai exact aproximativ 15 elevi ai Scolii Generale “Ion Neculce”, nr 21, Iasi. Prin programul ce se va aplica, extrem de bine pus la punct elevii unei clase a II-a vor avea ocazia sa imbine utilul orelor predate la clase cu jocuri si saptamani speciale in care se vor pune la incercare abilitati artistice precum muzica, desen, origami.

Desi in acest moment nu reprezinta altceva decat voluntariat, studentii de la psihologie, mai exact Asociatia “Societatea Pentru Psihologie” isi propun ca in viitorul apropiat, mai exact din anul universitar 2013-2014, acest proiect de afterschool sa devina un echivalent al practicii obligatorii pentru studentii aflati la aceasta facultate. Mai mult se doresc parteneriate cu cat mai multe scoli dornice de astfel de experiente benefice, atat pentru elevi cat si pentru studentii aflati in cautarea de tot felul de experiente. Avand un program flexibil, luni-miercuri-vineri, proiectul se doreste a fi unul de succes chiar daca scepticismul unora pare sa condamne aceasta activitate. Evaluarea va fi un criteriu important in cadrul acestui proiect, insa eu sper ca asteptarile voluntarilor sa fie pe masura rezultatelor la care elevii, vor ajunge in cele din urma.

Imi place sa sustin un astfel de proiect! Imi place sa sustin educatia! Fii chiar tu schimbarea pe care ti-o doresti! Va urma!

4 thoughts on “O idee, un vis, un afterschool. Un proiect de sustinere a educatiei pentru persoanele defavorizate.”

  1. Un proiect intradevar, maret. E timpul sa renuntam la prejudecati, cel putin cand vine vorba de copii care nu au niciun fel de vina asupra parerii negative pe care o avem despre cetatenia lor. “Vreau sa scriu cum imi spuneti dumneavoastra, doamna, ca sa stiu mai bine” – este raspunsul unei fete pe care am ajutat-o sa isi faca temele. M-am bucurat pentru ca am realizat atunci ca ei sunt dornici sa invete, asta fiind primul pas pentru schimbare, motiv pentru care trebuie sa ne implicam tot mai mult in educatia lor.

    1. Simona educatia este importanta si probabil ca si acei copii de care voi aveti grija si va ocupati pentru a ii ajuta sa-si faca temele constientizeaza asta. Poate ca ei ar fi vrut de mult asta insa cum mediul familial este unul nu tocmai benefic pentru ei, s-a ajuns unde s-a ajuns. Oricum singura mea doza de scepticism se afla in analiza efectelor pe termen lung (pentru ca stim cu totii, familia are o influenta mare asupra stilului lor de viata – mai ales in etapa socializarii secundare).

      Cat despre cum arata proiectul mie chiar imi place si mi-ar placea sa vad cat mai multe persoane implicate atat din punct de vedere al beneficiarilor cat si al voluntarilor. In saptamanile urmatoare am sa trec si eu pe la scoala si cu siguranta voi mai scrie pe blog despre acest proiect.

  2. Este de inteles acest scepticism. Insa eu, optimista incurabila, ma gandesc la viitor in ansamblu si cred ca cei educati acum vor fi educatorii copiilor lor. Si asta se va realiza atat timp cat oameni “frumosi” se vor ocupa in numar cat mai mare de educarea acestora, cat si a parintilor.
    Te asteptam, si sper sa ai numai de bine de scris despre acest proiect. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.