Stim sa apreciem sau sa criticam munca celor din jur?

Fie ca vrem sau nu, mai devreme sau mai tarziu ajungem sa muncim indiferent ca vorbim de capatarea experientelor, voluntariat sau un job pe bani (mai multi sau mai putini). Eu, am inteles din start ideea ca doar cine nu munceste nu greseste si cam de fiecare data mi-a fost dat sa aprob zicala, ferindu-ma sa ofer feedback negativ si in acelasi timp sa critic anumite lucruri care poate m-au nemultumit candva la ceva, la cineva. Si chiar si asa pe mai toata lumea pe care o cunosc am preferat sa o motivez si sa o incurajez cu replica devenita deja clasica “data viitoare va fi mai bine”.

Raman totusi frustrat de atitudinile unora care mai mereu aleg sa-si ia titulatura de coordonator, boss, om cu experienta si care parca au in fisa postului sarcina de a critica, de a ironiza si a demotiva oamenii, care mai bine sau mai rau incearca sa-si duca task’urile la bun sfarsit. Am crezut mereu in efectul revoltarii grupului ce in anumite situatii a reusit sa schimbe complet mentalitatea si politica de abordare a obiectivelor si reperelor (cazuri in istorie sunt multe) – dar astea sunt poate cazuri mai rare generate si de efectul trecerii timpului. 

Profilul clasic al arogantei intruchipate vazute tot mai des in diverse echipe rezuma practic o paralela simpla intre unu’ de le stie pe toate si are numai idei si ceilalti carora le ramane distinsa sarcina de “hai sa executam” – ca de pareri sau actiuni decizionale nu prea poate fi vorba. Si din pacate, multe actiuni remarcante au clacat, desfiintandu-se practic din cauza arogantei, prostiei si al orgoliului unora. Paradoxal pentru intregirea profilului, majoritatea celor care aleg sa incurce dand ordine se descriu a fi oameni a caror viziuni e de o natura deschisa, sociabila si unitara.

Problema mea a venit o data cu intrebarea: alegem sa apreciem si sa incurajam oamenii din jurul nostru sau sa-i desfiintam criticandu-i, atragand poate priviri putin mai neprietenoase din partea celor “haituiti”.

Sursa FOTO

2 thoughts on “Stim sa apreciem sau sa criticam munca celor din jur?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.