Motoare electrice cu 2 turatii pentru aplicatii industriale

Aproape orice masinarie la care ne gandim este proiectata pe baza unui motor, care la randul sau este proiectat cu scopul pentru a pune in functiune diferite masinarii si aplicatii. In fabrica aproape totul este “motorizat”, astfel incat masinariile sa reduca munca bruta si sa acopere unele aspecte ale protectiei. Aproape toate masinariile industriale folosesc motoare electrice cu 2 turatii, deoarece eficienta lor asigura o productivitate continua.

 Majoritatea dispozitivelor electrice utilizate in lucrarile de bricolaj sau gradinarit sunt alimentate de un motor electric, in timp ce motorul de inductie este utilizat numai pentru dispozitivele care necesita doar un cuplu moderat.

Motorul electric functioneaza atat folosind curent continuu, cat si curentul alternativ. Se caracterizeaza printr-un rotor si un stator realizat prin stivuirea foilor de aliaje magnetice, astfel incat sa se elimine incalzirea si vibratiile care ar provoca curentul alternativ in mase magnetice omogene (inducerea curentilor rotunzi).

Indiferent de tipul motorului, acesta este construit din doua parti componente: stator si rotor. Statorul este partea fixa a motorului, in general exterioara, ce include carcasa, bornele de alimentare, armatura feromagnetica statorica si infasurarea statorica. Rotorul este partea mobila a motorului, plasata de obicei in interior. Este format dintr-un ax si o armatura rotorica ce sustine infasurarea rotorica. Intre stator si rotor exista o portiune de aer numita intrefier ce permite miscarea rotorului fata de stator. Grosimea intrefierului este un indicator important al performantelor motorului.

Rotorul si statorul au crestaturi in care exista infasurari. Piesele proeminente dintre infasurari constituie poli ai magnetilor creati atunci cand curentul traverseaza aceste infasurari. Rotorul are mai multe infasurari, furnizate succesiv de lamele colectorului care sunt in contact cu periile.

Infasurarea statorului este conectata in serie cu infasurarile rotorului. Cand sunt alimentate, periile alimenteaza o pereche de lame de colector, care alimenteaza curent la o infasurare a rotorului. Se creeaza astfel un magnet al carui pol negativ este atras de polul pozitiv al statorului astfel motorul incepe sa functioneze. Prin intoarcere, colectorul provoaca o succesiune de surse de alimentare si apoi deconectari ale infasurarilor rotorului, oferind o succesiune rapida de atractii-repulsii intre poli ai rotorului si cele ale statorului (de mai multe ori pe secunda).

Colectorul asigura de mai multe ori pe secunda, intreruperea curentului sosit de perii. Aceasta are ca rezultat aparitia unei scantei intre buza „finala” (cea situata in spate, in directia de rotatie) a fiecarei lame a colectorului si periei.

Aceste scantei au doua dezavantaje: induc unde electromagnetice care creeaza incarcari pentru receptoarele de radio si televiziune si provoaca uzura periilor si a lamelor colectorului, dand un reziduu carbonic care poate, pe termen lung, sa sigileze distanta de izolare intre doua lame.

Prin urmare, toate motoarele cu colector si perii trebuie sa fie suprimate, folosind un circuit care cuprinde o suflare mica si un condensator. Acesta in timp se poate deteriora si, prin urmare, trebuie inlocuit imediat ce utilizarea motorului provoaca interferente in diferitele receptoare.

Motor cu inductie

Este format dintr-o bobina, dar rotorul sau nu are infasurare. Acest ultim element este format dintr-un cilindru metalic la periferia caruia se introduc tije conductoare in crestaturi. Barele conductoare sunt inclinate in raport cu generatoarele rotorului, pentru a reduce vibratiile si zgomotul. Acest tip de motor nu are galerie. Functionarea sa este relativ silentioasa si practic lipsita de paraziti. In plus, nu necesita nicio intretinere, cu exceptia unor posibile prafuri din cand in cand. Cu toate acestea, motorul de inductie are dezavantajul de a oferi doar un cuplu redus si de a se bloca usor atunci cand sarcina pe axa sa creste brusc. 

Acesta este motivul pentru care nu este niciodata utilizat in dispozitivele care necesita un cuplu mare. Ce caracteristici ofera produsele din gama de motoare electrice cu 2 turatii de la Bmes.ro?

-Sunt executate standard cu clasa de izolatie F si protectie praf si umiditate IP55;

-Carcasa din fonta incepand cu gabaritul 160 si carcasa de aluminiu motoarele mai mici (optional se pot executa si acestea in fonta); 

-Incepand cu gabaritul 160 motoarele cu 2 turatii vin dotate standard cu termistori in bobinaj.

Motorul de inductie trifazat (sau motorul asincron trifazat) este cel mai folosit motor electric in actionarile electrice de puteri medii si mari. Statorul motorului de inductie este format din armatura feromagnetica statorica pe care este plasata infasurarea trifazata statorica necesara producerii campului magnetic invartitor. Rotorul este format din armatura feromagnetica rotorica in care este plasata infasurarea rotorica. Dupa tipul infasurarii rotorice, rotoarele pot fi de tipul: 

-rotor in colivie (in scurtcircuit) – infasurarea rotorica este realizata din bare de aluminiu sau -mai rar- cupru scurtcircuitate la capete de doua inele transversale.

-rotor bobinat – capetele infasurarii trifazate plasate in rotor sunt conectate prin interiorul axului la 3 inele. Accesul la inele dinspre cutia cu borne se face prin intermediul a 3 perii.

Prin intermediul inductiei electromagnetice campul magnetic invartitor va induce in infasurarea rotorica o tensiune. Aceasta tensiune creeaza un curent electric prin infasurare si asupra acestei infasurari actioneaza o forta electromagnetica ce pune rotorul in miscare in sensul campului magnetic invartitor. Motorul se numeste asincron pentru ca turatia rotorului este intotdeauna mai mica decat turatia campului magnetic invartitor, denumita si turatie de sincronism. Daca turatia rotorului ar fi egala cu turatia de sincronism atunci nu ar mai avea loc fenomenul de inductie electromagnetica, nu s-ar mai induce curenti in rotor si motorul nu ar mai dezvolta cuplu.

Pentru mai multe detalii, intrati pe site-ul bmes.ro. Veti gasi acolo toate informatiile care va intereseaza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *