Masina sau motocicleta ?

Zilele trecute vorbeam cu un amic, care este dornic sa isi cumpere o masina cat mai curand si il intrebam de ce nu isi ia mai bine o motocicleta. Daca te gandesti la chelutielile de intretinere, atunci ramane cea mai buna optiune.

O motocicleta iti ofera sentimentul de incredere, spirit de libertate si nu iti “fura” multi bani. Dezavantajul, singurul poate este ca nu poti merge iarna cu ea, atat. Dar sa ne gandim ca 8-9 luni din an te poti folosi de ea cu succes. Este ideala pentru traficul aglomerat si deci foarte practica.Iar in celelalte 3 luni de iarna  incepi sa te gandesti la sanatatea ta si mergi pe jos, din cand in cand mai urci in autobuz. Bine, poate cea mai buna varianta este sa le ai pe amandoua, dar nu ma pot gandi in momentul de fata decat la cheltuielile pe care le implica.

Incepem cu inmatricularea: aici pe langa bani, pierzi si mult timp pentru ca astia sunt oamenii din Romania. Apoi va trebui sa le alimentezi, din nou, carburantul se scumpeste periodic si sa nu mai vorbim de asigurari. Esti obligat prin lege sa ai asigurare rca daca vrei sa conduci pe drumurile publice, iar daca te respecti o sa inchei si Casco, dar care inseamna alti bani. De obicei asigurarea rca vrei sa fie la cea mai ieftina scoietate de asigurari, te gandesti ca oricum nu o inchei pentru tine, la Casco treaba sta altfel. Pentru ca este o asigurare facultativa, nu te obliga nimeni sa o ai, dar si daca o inchei, vrei sa fie la cea mai serioasa companie, ca in caz de ghinion, sa iti poti recupera masina.

Amicul meu a hotarat sa faca niste calcule, asa ca a intrat pe net, a dat de unii de la rca ieftin, a calculat cam cat l-ar ajunge pentru o masina de 1.6 cum isi doreste el si a ajuns la concluzia ca ar da pe putin 300 RON pe 12 luni. De Casco nu mai vorbesc.Daca isi ia masina la mana a doua o sa il coste 1200 RON, daca vrea sa isi ia una noua il va ajunge si la 2500 RON.

Cand vine vorba de motocicleta lucrurile stau complet diferit , nu se pot compara, dar nici nu vrea sa faca un compromis. Iarna vrea sa stea la adapost in timp ce merge la serviciu, deci motocicleta nu ramane decat sa si-o cumpere mai tarziu, doar ca un mod de distractie si atat.

Acum daca ma gandesc, cred ca nici nu i-a trecut prin minte ca mai are de cumparat si doua seturi de cauciucuri: de vara si de iarna, daca nu vrea amenda. Apoi, daca o va lua la mana a doua, sigur va trebui sa bage multi bani in ea pe parcurs, deci poate, daca stai sa te gandesti cea mai buna varianta este o masina noua si pe parcurs sa strangi niste bani pentru o motocicleta,pe care sa o folosesti in momentele in care vrei sa te simti stapanul soselelor.

Voi pentru ce ati opta ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.