Exista lucruri care chiar nu-ti trebuiesc

Mare parte din timp ni-l petrecem adaugand dorinta dupa dorinta, obiectiv dupa obiectiv, achizitie dupa achizitie. Avem senzatia ca tot ce e nou, tot ce e modern se si potriveste stilului nostru de viata, de a fi, de a ne raporta la societate. Deseori vad oameni care spera cu ardoare la lucruri pe care atunci cand ajung sa le aiba in posesia lor nu sunt deloc incantati, fiind mult prea ocupati sa isi doreasca deja altceva.

Sa fiu sincer scriu aceste randuri ca rezultat al unei frustrari acumulate in timp, frustrare cauzata de simplul fapt ca uneori vad prea multi oameni angrenati intr-o goana nebuna dupa lucruri ce nu le trebuiesc. 

M-a amuzat, mirat si intristat in acelasi timp, un episod de duminica (ieri), moment din acela pe care il observi aproape fara sa vrei dimineata, in timp ce te deplasezi cu tramvaiul dintr-un capat in celalalt al orasului. Tot timpul distantele lungi imi fac pofta de a analiza si urmarii oamenii din jurul meu, probabil pentru a-mi da senzatia ca timpul trece mai usor si ca de fapt nu ma plictisesc.  Undeva in spatele unui tramvai lung si pe jumatate gol am sesizat un copilas la vreo, hai sa zic maxim 10 ani, ce se plimba de unul singur, plictisit probabil de atmosfera de acasa si enervat de vremea urata de afara. Ce m-a mirat, a fost sa vad smartphone-ul pe care il avea asupra sa si pe care il folosea fix ca pe o jucarie (amuzat fiind sa vad la un moment dat cum asimila respectivul telefon cu o masina de jucarie). Am zis ok, nu e rau sa ai un telefon inteligent, evident smartphone-ul depasea cu mult capacitatile copilului de a intelege multe, dar oare chiar avea nevoie de acel telefon.

La una din statii am coborat iar in drum spre casa m-am gandit, la cat de multe lucruri achizitionam fara ca macar sa ne fie de folos la ceva, gandindu-ma la faptul ca pentru un copil, cumpararea unei jucarii autentice ar fi o bucurie mai mare decat un dispozitiv ce pare sa astepte comenzi, imposibil de efectuat din partea unor copilasi ce-ar trebui sa treaca prin anumite etape ale vietii, asa treptat, pornind de la lucruri simple… Evident raportandu-ne la cazul de fata, vina poate fi plasata asupra parintilor acelui copil. Dar oare, noi nu facem la fel? Eu cred ca da, uneori sau poate mai des decat am crede…

Sursa FOTO 

2 thoughts on “Exista lucruri care chiar nu-ti trebuiesc”

 1. Nici eu nu sunt de acord cu anumite actiuni ale parintilor cand vine vorba de achizitionarea unor lucruri care nu sunt utile unui copil, ba mai mult, pot face rau. Sa ne gandim si la faptul ca sunt copii care pur si simplu isi terorizeaza parintii, ii cicalesc, insista sa li se cumpere lucrul pe care ei si-l doresc atat de mult.

  Parintii cedeaza, chiar daca au cautat N modalitati sa ii faca pe copii sa inteleaga faptul ca alte lucruri le pot fi de folos decat telefoanele mobile de ultima generatie. Eu am vazut copii care aveau e-book, sau tableta. Copii care practic deabia invatau sa scrie.

  Sa nu fiu inteleasa gresit. Nu spun ca un copil nu trebuie sa aiba un telefon mobil, dar cred ca unul decent ae fi ok. Uneori un telefon mobil ajuta atunci cand parintele vrea sa comunice cu copilul, sa stie cand a ajuns de la scoala, sa il poata suna daca intervine ceva, sa nu stea mereu cu grija fara sa aiba cum lua legatura cu copilul.

  Dar este adevarat ca de multe ori, noi, cumparam obiecte pe care le-am vrut cu orice pret apoi suntem nemultumiti si ne plictisim prea repede de ele.

  1. Ruxandra eu nu te inteleg gresit. De aceeasi parere sunt si eu. Unui copil nu ii foloseste la nimic o tableta, e-book sau mai stiu eu ce smartphone. E bine sa inceapa incet, incet sa se dezvolte si in plan tehnologic, nu zic ca nu dar cred ca toate au o limita si ar trebui sa o ia treptate. Cu siguranta telefonia mobila ajuta foarte mult, usurandu-ne viata.
   Cat despre obiectele pe care le cumparam si de care ne plictisim foarte repede… probabil nu constientizam ca de fapt nu ne trebuiesc la nimic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *