De ce sa achizitionam sisteme irigare

Sistemele de irigare sunt tot mai des folosite de proprietari pentru a avea gazon si plante cat mai sanatoase si bine dezvoltate. Expertii in acest domeniu sustin ca irigarea corecta determina starea si aspectul plantelor decorative si a gazonului. Lipsa unui astfel de sistem duce in cele din urma la deprecierea si moartea plantelor. Este foarte important si sa avem control asupra cantitatii de apa ce ajunge la plante, iar acest lucru se poate realiza prin instalarea unui sistem automat de irigatie.

Un sistem automat de irigatie ofera control absolut asupra regimului de folosinta al apei, ce urmeaza sa ajunga la plante si ne faciliteaza administrarea acesteia conform unui program stabilit in functie de nevoile plantelor.

Daca ne dorim o peluza pentru gradina, ne vom lovi tot timpul de problema irigatiei, deoarece fara o modalitate de a reface in mod regulat nivelul de umiditate din sol, peluza va avea cu siguranta de suferit. Solutia o reprezinta instalarea unui sistem automatizat de irigatie. Se poate opta pentru un sistem de irigatie prin aspersiune (care foloseste aspersoare ca sistem de livrare al apei) sau un sistem de irigare prin picurare (cand se foloseste un furtunas de picurare ingropabil). Sistemul de irigare prin aspersiune poate fi folosit si pentru irigarea speciilor floricole, a arborilor si a arbustilor.

La inceputul primaverii, se recomanda verificarea si pregatirea sistemului de irigatie. Acest proces consta in verificarea fiecarei electrovane. Ne asiguram ca surubul de aerisire este inchis, iar pozitia levierului de pe solenoid este OFF. Urmatorul pas este sa introducem apa in sistem. Aceasta prima procedura ne ofera informatii despre starea electrovanelor.

Daca o electrovana este defecta, acest lucru va fi usor de identificat, intrucat irigarea va incepe in zona cu pricina. Cele mai comune defectiuni pot aparea fie de la un obiect strain ce blocheaza membrana electrovanei, fie membrana in sine prezinta fisuri cauzate de uzura acesteia. Daca suspectam ca un obiect strain blocheaza membrana, pentru inceput putem incerca sa il fortam sa treaca deschizand si inchizand in mod repetat surubul de aerisire. Daca ne confuntam cu un obiect strain de dimensiuni ceva mai mari, este posibil ca aceasta metoda de a aerisi in mod repetat sa nu functioneze. In acest caz, solutia poate fi desfacerea capacului electrovanei impreuna cu membrana si indepartarea corpului strain in mod manual.

Daca dupa ce am desfacut capacul electrovanei, constatam ca membrana este uzata si prezinta fisuri, singura solutie este inlocuirea acesteia.
Urmatoarea etapa, in verificarea sistemului de irigatie, o reprezinta controlul conditiei aspersoarelor. In prima faza putem face o inspectie vizuala a acestora, dar trebuie verificate pornind fiecare zona de udare in parte. Astfel putem observa cu usurinta daca unele dintre acestea prezinta o functionare necorespunzatoare. Printre cele mai frecvente probleme intalnite la aspersoare, se numara infundarea filtrelor-sita, ce se poate remedia foarte usor prin scoaterea acestora si curatarea depunerilor sub un jet puternic de apa. Alta problema comuna, des intalnita, este deteriorarea duzelor, si se rezolva prin inlocuirea acestora.

Dupa cum spuneam cele doua mari tipuri de sisteme irigare sunt cele prin aspersiune si cele prin picurare. In ambele cazuri, pentru a minimiza pe cat posibil mentenanta acestora, trebuie sa ne asiguram in prima faza ca am achizitionat sisteme si accesorii de irigare de calitate. Personal, am optat pentru sistemele si accesoriile de irigare oferite de cei de la RegalFermierul.ro, intrucat am beneficiat si de consultanta gratuita si ajutor in alegerea celor mai bune solutii pentru gradina mea. In cei aproximativ trei ani de cand este pus in functiune sistemul de irigare al gazonului, am avut costuri minime asociate mentenantei acestuia.

Dupa cum am discutat si anterior, cea mai importantă operaţiune de intretinere a gazonului este irigarea. Un gazon bine intretinut reduce pagubele provocate de boli si daunatori, iar o irigare corecta a acestuia va duce la cresterea unui gazon sanatos si de lunga durata.

Nu trebuie neglijata insa tunderea gazonului! Tunderea regulata a gazonului este foarte importanta pentru a indesi iarba. Prin tundere vom putea opri formarea si dezvoltarea semintelor si, prin urmare, va creste durata de viata a gazonului. De altfel, cositul ajuta nu numai la reducerea buruienilor si la indesirea gazonului, dar contribuie si la inlaturarea uscaciunilor si petelor maro frecvente primavara. Pentru fiecare taiere, regula de baza este sa scurtati firul cu jumatate, pana la doua treimi, la aproximativ 5 cm. Frecventa operatiunii de tundere depinde atat de temperatura, cat si de apa pe care o primeste. Totusi, pe timp de vara, gazonul creste foarte repede si necesita tundere chiar de 2 ori pe saptamana. In rest, operatiunea se va putea efectua numai o singura data pe saptamana (nu se va tunde niciodata atunci cand iarba este uda).

Sper ca informatiile prezentate pe parcursul acestui articol sa va fie de folos, iar daca inca sunteti indecisi si nu stiti daca puteti sau nu sa intretineti un gazon in mod corespunzator, vreau sa va spun ca nu este deloc atat de greu cum pare. Totul devine o rutina foarte simpla dupa o perioada si in cazul sistemelor de irigare automatizate este cu atat mai simplu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *