De cate ori facem aceeasi greseala?

În viaţă, lecţiile importante nu le înveţi din cărţi ci din întâmplările trăite şi morala prietenilor adevăraţi.

Mi-a fost dat sa fac multe greseli in viata, voluntar sau involuntar, poate cu intentie sau efectiv dintr-o pura intamplare. Efectele celor savarsite mi-au demonstrat ca uneori chiar si recunoscuta o greseala nu poate fi nici cum iertata si ca lectia primita n-ar trebui curand uitata, asta pentru binele meu.

De fiecare data cand ma gandesc la trecut as vrea sa-mi spun ca nu ma afecteaza, ca tot ce s-a intamplat in timp a fost pur si simplu intamplator iar momentele acelea dupa care am tot suspinat au fost doar scenarii menite sa apara si sa-mi stinga anumite curiozitati si dorinte, care mai tarziu aveau sa devina simple actiuni savarsite aproape inconstient… N-as vrea sa uiti trecutul pentru ca nici eu nu pot face asta. As vrea sa tii minte momentele care m-au invatat si pe mine ca lucrurile variaza de la bine la rau mai repede decat ai crede iar timpul consumat nu poate fi retrait sau dat inapoi indiferent de pretul pe care poate ai fi in stare sa-l platesti, pentru ca doar prezentul te obliga sa actionezi, viitorul sa visezi si trecutul sa reflectezi la decizii care poate, n-au fost prea bune atunci, in graba de a obtine totul.

Trecutul mi-a oferit de cele mai multe ori lectii bune, concluzii valoroase la care nu as fi ajuns cautandu-le prin stiu eu ce manuscrise ce par sa-ti ofere o explicatie pentru orice. Uneori a fost nevoie de cineva care sa-mi deschida ochii, tinandu-mi o morala din aceea zdravana, in care sa mi se explice ca realitatea nu e tot timpul compatibila cu gandurile mele. A functionat mereu chiar daca s-a intamplat sa nu fie placut, dar chiar si asa tot timpul am ciulit urechile si mi-am dat seama ca trecutul nu se mai intoarce pentru a fi retrait si nici continutul ce intregea peisajul nu pare convins ca ma mai vrea.

M-am ferit sa fac aceleasi greseli de mai multe ori chiar si cu persoane diferite poate pentru ca stiam deja care va fi deznodamantul. Impulsiv sau grabit, agitat sau… (cine stie cum) am incercat sa nu mai fac lucruri gresite dar pe care eu le consideram bune. Calmul e tot ce mi-a mai ramas din gafele trecutului iar o idee gandita de doua ori poate sa se transforme usor din geniala in rea.

Tu faci o greseala de doua ori?

Sursa FOTO

4 thoughts on “De cate ori facem aceeasi greseala?”

  1. Eu incerc tot timpul sa invat din greseli. Nu doar ale mele, cat si ale altora. Eu sunt genul de om care considera ca e ok sa gresesti o data, dar nu e deloc ok sa gresesti de doua ori (ma refer, evident, la aceeasi greseala).

    1. Anda sunt de acord cu tine, insa iti marturisesc ca uneori pana nu o incasez personal nu ma linistesc si degeaba analizez ce patesc altii din jurul meu pentru ca nu-mi intra in cap. Cat despre greselile facute a doua oara, eu personal incerc sa ma feresec. Sper ca imi si iese;

  2. Suntem oameni si cred ca in anumite momente, toti facem greseli, si chiar le repetam. Trecutul nu se uita dar te invata ce sa nu mai repeti si ce sa corectezi. Acum cred ca nu as mai repeta aceleasi greseli. Si m-as feri de ceea ce stiu ca nu mi-ar face bine. Mi-am dat seama ca aparentele inseala si ca uneori e bine sa pastrezi distanta, sa pui un zid intre tine si ceilalti, astfel incat sa ai certitudinea ca nimeni nu te poate rani. Acum depinde de fiecare situatie. Fiecare om are alta poveste de viata si alte principii de respectat. Sunt convinsa ca nu as repeta o greseala de 2 ori, atunci cand mi se arata ca oamenii (unii) nu merita atentie si intelegere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *