Daca as mai da BAC-ul odata, l-as lua!

In Romania sa vorbesti despre sistemul educational este o provocare mare pe care daca ti-o asumi esti adesea demn de criticat. Eu m-am simtit norocos atunci cand, chinuit de schimbari, idei si metodologii am parasit sistemul celor doisprezece ani de invatamant, bucurandu-ma totodata de faptul ca am reusit sa obtin o diploma (de bac) care pare sa fie din ce in ce mai greu de dobandit.

De la an la an, generatiile de elevi par tot mai dezinteresate sa obtina performanta pe plan educational. Aici, nu ma refer la Grupurile Scolare care par sa tina tineri ce isi sapa singuri groapa, ci la licee care candva se doreau a fi cu pretentii. Anul trecut, eu am simtit pe propria-mi piele emotiile acestui examen, fiorii reci ai fiecarui capitol invatat si recapitularea care (la fel ca si acum – in sesiune) ma face sa cred ca nu mai stiu nimic, amestecand parca totul intr-un bulgare, din care printr-o minune se desprind informatiile utile (si invatate evident) la vederea subiectelor de pe foaia de examen.

Pe mine nu m-au inhibat camerele si nici macar nu as fi intentionat sa dau vina pe ele in cazul unui insucces. Astazi tot mai multi sunt dispusi sa acuze acest mod de supraveghere. De ce !? Nu stiu…

Daca as mai da BAC-ul odata, l-as lua, de asta sunt sigur. Poate din cauza faptului ca m-as fi  pregatit la fel de mult sau poate din cauza faptului ca eu unul constientizez importanta acestui examen.

Tu ai mai da BAC-ul din nou?

Sursa FOTO

9 thoughts on “Daca as mai da BAC-ul odata, l-as lua!”

 1. Noi (studentii) il dam mereu, Florin. 🙂 Asa ca ar fi sigur usor, ne-am obisnuit cu modul asta. Nu stiu daca l-as mai da, nu ma intorc in trecut, dar sigur l-as lua din nou.

  Si iti spun eu de ce dau vina pe camera… nu pot copia! :)) Sau asa cred ei, unii chiar au noroc…

  1. Roxana ai dreptate. Studentii il dau cam de doua ori pe an si nu la 3 materii ci la minim 5. La mine BAC’ul a fost o experienta interesanta din care am invatat cate ceva. Daca l-as mai da odata, cu siguranta nu as fi stresat. (nici cand l-am dat nu am fost)

   PS: a inceput deja ultima proba de BAC din sesiunea de vara: e 9.46AM

   1. Da, o sa invete si viitorii studenti ca BAC-ul e fleac pe langa sesiune..

    Si sper ca anul asta sa fie rezultate mai bune. Anul trecut dramatizau televiziunile ca e cel mai prost BAC. Oricum, admiterea la facultate se va baza pe 100% BAC anul asta, asa ca adio medie de liceu care marea totul si dadea sperante de buget…

 2. Cu siguranta as mai dau bac-ul o data si sunt sigur ca il voi lua. Daca nu incerc sa mai adun informatii sa imi reamintesc ce am invatat in liceu nu voi obtine aceeasi nota ca atunci. insa daca ma chinui un pic si imi fac putin spatiu pentru putina materie care este de invatat pentru bac in comparatie cu multitudinea de informatii de la facultate, sunt sigur ca voi lua o nota rezonabila apropiata de cea de atunci sau poate chiar mai mare.

  Elevii din licee incearca sa dea o scuza la orice insucces al lor si mereu gasesc vinovati in cadrele didactice, camerele de supraveghere insa niciodata nu se gandesc caci daca invata mai mult si isi dau silinta vor triunfa in fata meteriilor care li se par dificile si a informatiilor considerate multe…

  PS: Bac-ul pentru mine a fost o placere si un examen al vietii pe care l-am trecut cu brio.

  1. Dan si mie experienta BAC-ului mi-a placut si intr-o oarecare m-a maturizat. Pana sa ajung la facultate m-am gandit ca materia ce trebuie invatata pentru BAC este colosal de multa insa dupa prima sesiune mi-am dat seama ce inseamna o sesiune cu 6 examene in care materia era mult mai multa decat invatasem pentru BAC.
   Cat despre elevi, asa este… Majoritatea cauta o scuza in orice. Astept sa vad anul acesta care va fi procentajul de promovabilitate

   1. Florine, ne apropiem de urmatoarea sesiune de BAC. Ce pronostic dai? Mai multi leceeni fericiti sau ramanem la procentajul de anul trecut? :)) Eu stiu sigur ca in liceul din care am plecat nu vor fi prea multe schimbari. Lumea incepe sa se “prosteasca” sau sa renunte la dorinta de a utilul cu placutul. Pacat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.