DA sau NU Rosia Montana?

Rosia MontanaDezbaterile pe tema Rosia Montana au inceput mult mai demult dar inca de atunci mi-am pastrat pozitia de neutralitate deoarece subiectul m-a interesat si ma intereseaza intr-o masura extraordinar de mica. Agasarea mass-media din ultima perioada, aparent recenta, vis a vis de acest subiect m-a pus in postura de a renunta la pozitia neutra fata de acest subiect mai ales din cauza faptului ca tot mai multe persoane au inceput sa devina pro sau contra acestui fenomen „de revolta” in masa. Desi parerile sunt impartite iar avantajele si dezavantajele ajung a fi cantarite aproximativ la fel, mi-e greu sa spun da sau nu acestui proiect care se vrea a fi unul inovativ si care va dezvolta tara sau cum spun unii, vor radia si distruge acel coltisor, acea farama de loc ramasa inca intacta si ferita de santiere.

Pe mine personal nu ma impresioneaza nici beneficiile si nici locurile de munca nou create in acea zona, poate din cauza faptului ca nu ma vizeaza direct sau poate din cauza faptului ca anticipat stiu ca nu ma voi bucura niciodata de ele. Din perspectiva cealalta nu vad nici un motiv pentru care as bate cu pumnul in piept spunand ca vreau cu darzenie sa apar acea zona, in fel si fel de proteste sau campanii online, cu fel si fel de petitii comentate in dezbateri televizate cu asa zise raitinguri, demne de luat in seama.

Gandind pragamatic situatia, Romania nu este si nu va fi vreodata capabila sa exploateze zona si asa-zisul aur care s-ar afla in acea zona. Pe partea cealalta s-ar putea pune problema poluarii si a mediului… dar asta e una deja expirata deoarece poluarea si defrisarea naturii in tara e deja un sport national. Desi in presa sunt anuntate fel si fel de amenintari cu proteste in mai toate orasele, decizia cred ca va fi una de ordin politic in functie de asteptari si beneficii si mai putin in functie de vointa si dorinta poporului. Chiar daca de ceva vreme cu totii militam pentru schimbare, inovatie si democratie majoritatea deciziilor luate au fost generate tot de interese. Poate sceptic sau plictisit de subiect aleg a ramane indiferent de rezultat si chiar daca ar fi vorba de a supune la vot, decizia pe care as lua-o ar fi aceea generata de subiectivitatea proprie si de proiectia estimativa facuta fata de intrebarea mult mediatizata ce face trimiterea la Rosia Montana.

Indiferent de parerile mele anunt totusi pentru cei interesati, ca maine, 8 septembrie 2013, la Iasi, incepand cu ora 17.00, in Piata Unirii se va organiza un protest impotriva legii distrugerii Rosiei Montane.

Tu te-ai duce?  

Sursa FOTO

Leave a Reply

Your email address will not be published.