Cum sa alegem jocurile si jucariile bebelusilor si ale copiilor?

Una dintre nevoile de baza ale copiilor este jocul. Pentru copii, jocul nu este o modalitate de a petrece timpul liber, ci un antrenament pentru viata. Chiar si bebelusul de cateva luni „se joaca” atunci cand, de exemplu, in fata mamei sale, inchide ochii strans si ii redeschide razand, incantat de aceasta prima versiune a jocului. Si cand poate apuca si manipula obiecte, jocul devine si o explorare a mediului.

In acest moment, parintii se intreaba, in general, daca cumpara copilului niste jucarii bebelusi mici, pentru a-i oferi oportunitati de a experimenta si de a-si spori noile abilitati. Dar cum sa alegi jucariile pentru bebelusi?

Caracteristicile ideale ale jucariilor variaza, evident, in functie de varsta copiilor si de abilitatile lor motorii si cognitive. Pentru copiii mici, jucaria trebuie sa fie dimensionata pentru a fi prinsa si sustinuta, deci suficient de mica si usoara si cu manere speciale pentru maini.

Deoarece una dintre abilitatile care se dezvolta in acest stadiu este ca bebe sa stie cum sa reuneasca in mod coerent informatiile care vin prin vedere, auz, atingere, gust, miros si miscare, o valoare adaugata a jucariilor va fi posibilitatea de a stimula impreuna multe simturi. Prin urmare sunt recomandate centre de activitati bebe cu forme si culori interesante, ce produc sunete si au o suprafata care ofera diferite experiente tactile.

Copiii mai mari, deja capabili sa se miste in mod independent, se vor putea bucura de jucarii mai complexe care necesita actiuni secventiale: de exemplu recipiente care trebuie umplute si golite, turnuri de cuburi, panouri care produc efecte diferite in functie de modul in care sunt manipulate.

Un alt tip important, pe langa cel care dezvolta comportamente de manipulare si explorare, sunt jocurile de proiectie simbolica care permit copiilor sa-si transfere emotiile, legate de viata lor sociala, pe obiectele din jurul lor. Papusile, animalele de plus si, mai tarziu, personajele din jocurile de constructie si marionetele intra in aceasta categorie. Copiii cu abilitati verbale de baza sunt capabili sa le faca pe aceste personaje sa actioneze, sa le faca sa vorbeasca intre ele si cu ele, proiectand toate evenimentele vietii lor emotionale si relatie in acest teatru imaginar. 

In concluzie…

Jocul si jucarii bebelusi si copii sunt doua elemente extrem de importante. Sunt importante pentru dezvoltarea intelectuala a copilului, intrucat atunci cand se joaca cu jucarii si nu numai, recurge la creativitate si dobandeste noi modalitati care ii permit sa se raporteze la lumea exterioara. Permit dezvoltarea abilitatilor cognitive si intelectuale, cunoasterea formelor, culorilor, distantelor si relatiilor cauza-efect.

In plus, jocul si jucariile dezvolta potentialul emotional si relational. Atunci cand copiii se joaca experimenteaza. De asemenea, conflictul si dezacordul trait sunt importante in momentul in care se joaca cu alti copii, deoarece afecteaza abilitatile sociale si ajuta la stabilirea contactului emotional. Astfel, copilul intelege ca exista noi perspective si noi moduri de a gandi sau de a juca similar sau diferit de al sau.

Jocul si jucariile pentru bebelusi si copii sunt intrumente extraordinare ce le ofera micutilor experiente sociale si nu numai, utile in dezvoltarea ulterioara a lor, ca adulti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *