Colectarea selectiva a deseurilor: greseli frecvente

Trebuie sa fii foarte atent atunci cand faci colectarea selectiva a deseurilor in cosuri gunoi speciale. O mica greseala si intregul efort va fi in zadar. De multe ori se intampla, de fapt, sa te intrebi unde sa arunci un anumit deseu si apoi te vei trezi ca faci multe erori cu consecinte grave pe termen lung. Daca efectuezi corect colectarea selectiva, poti reduce cantitatea de deseuri produse, adica cele poluante care nu pot fi reciclate. Reciclarea inseamna, de fapt, producerea de gunoi mai putin si, prin urmare, mai putina poluare a planetei, pornind de la casa ta, din bucataria ta. Incepe mai intai prin a achizitiona cosuri colectare selectiva adecvate si certificate. Astfel de cosuri sunt disponibile la magazinul online sanito.ro. De asemenea, aici vei gasi si eurocontainere si pubele, dar si solutii profesionale de igienizare.

In al doilea rand trebuie sa fii atent la tipurile de deseuri si ce faci cu ele.

Este intotdeauna bine sa ceri chitanta ditr-un magazin, dar trebuie sa fii atent unde o arunci. De fapt, majoritatea oamenilor tind sa arunce chitante in cosul pentru hartie, in schimb nu este deloc asa. Chitantele sunt fabricate din hartie chimica, deci trebuie aruncate in cosul de deseuri menajere, deoarece nu pot fi reciclate.

Din pacate, s-ar putea intampla ca o ceasca sau o farfurie sa se sparga. In acest caz, dupa ce ai adunat piesele, probabil le arunci in cosul pentru sticla. Gresit! Aceste articole sunt realizate din ceramica si trebuie duse la un centru de reciclare. Acelasi lucru este valabil si pentru sticla pirex, materialul din care sunt fabricate vasele termorezistente. Daca este vorba insa despre cantitati mici, acestea pot fi aruncate la gunoi.

Punga tipica de paine, pentru placinte, pizza sau alte dulciuri si produse de panificatie, este realizata din hartie rezistenta la grasime. In toate aceste cazuri, astfel de pungi trebuie sa fie aruncate in mod nediferentiat si nu la cosul pentru hartie, asa cum se intampla adesea. Exista si alte tipuri de pungi similare, realizate din hartie si plastic. In aceste cazuri, trebuie sa ai grija sa separi bine cele doua materiale si sa le asezi in cosurile corespunzatoare. 

Toate servetelele si batistele folosite si murdare, nu trebuie aruncate in cosul pentru hartie, ci la cosul de gunoi obisnuit. 

Chistoacele de tigari sunt printre cele mai dificile articole de eliminat in timp. De exemplu, stiai ca poate dura chiar mai mult de zece ani ca acestea sa dispara complet? Din acest motiv, ele nu trebuie aruncate la intamplare, ci in cosuri pentru nediferentiate. Cenusa in schimb, care, dupa cum probabil stiti deja, este buna pentru unele plante si unele culturi, in cantitati mici, poate fi aruncata in compost. 

Apoi, exista o intreaga lume a plasticului cunoscuta sub numele de „tare”: ustensile de bucatarie, pixuri, markere, jucarii, parti ale aparatelor de uz casnic si asa mai departe. In toate aceste cazuri, ca si in cazul cioburilor sparte, plasticele ar trebui sa fie duse la un centru de colectare, cu atat mai mult daca sunt voluminoase. Sau lasa loc creativitatii tale si recicleaza-le transformandu-le in altceva.

Evitand aceste greseli si folosind cosuri de colectare separata a deseurilor, vei contribui la reciclarea corecta si la un viitor mai curat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *