Ce facultati reusesc sa mai atraga studenti

Cand esti mic ai tendinta de a visa in permanenta. Ieri iti doreai una, azi alta iar maine cu siguranta vei fi tentat sa spui ca in viata vrei sa ajungi cu totul si cu totul altceva. Mai apoi cresti si intelegi altfel viata. Incepi sa vezi lumea cu alti ochi, intelegand ca este extrem de important sa ai un scop in viata, unul de pe urma caruia vei trai tot restul existentei tale. Probabil tuturor ni s-a spus ca in toata aceasta formula, aparent simpla, un factor important, daca nu cel mai important, este educatia. Pe langa ceea ce invatam acasa, scoala ar trebui sa ne deschida mintile si sa ne clarifice multe din lucrurile la care cu ani in urma doar visam, neintelegandu-le, oferindu-ne o imagine din ce in ce mai clara asupra vietii. Mai apoi studiile superioare, ar trebui sa reprezinte pasul cel mare catre tranzitia de la viata dependenta la cea pe cont propriu, in care noi insine suntem proprii nostri stapani.

Alegerile insa tot timpul par aproape imposibil de luat. Cu totii am trecut si vom mai trece prin astfel de momente in care, desi presati de timp, ne framantam mintea incercand sa gasim solutia cea mai buna, mai ales cand miza este atat de importanta – viitorul nostru (sau ma rog, asta ar trebui sa fie). Am fost intrebat in ultima perioada, de diversi oameni, despre tot felul de facultati, fiind nevoit sa-mi dau cu parerea si comentand sansele pe care in mod normal un absolvent le-ar avea, sau ar trebui sa le aibe la incheierea anilor de studiu.  Concluzia la care am ajuns eu este ca foarte putini sunt 100% convinsi de alegerea si decizia pe care o iau in momentul inscrierii.

M-am tot intrebat ce facultati mai atrag in prezent viitorul acestei tari. Lupta dintre real/tehnic si uman este undeva egala. Sansele de reusita la care viseaza majoritatea dintre noi sunt cel mai adesea farmate de realitatea si greutatile de care ne lovim. Observ tot mai multi oameni care fac mai mult de o facultate, in speranta largii orizonturilor profesionale… Dar oare ma intreb: Este aceasta cea mai buna decizie pe care o pot lua? Poate ca da, poate ca nu.

Anul scolar sta sa se termine. Timpul zboara repede iar deciziile sunt parca din ce in ce mai greu de luat. Cand am fost pus in situatia de a alege ce vreau sa fac am ales, fiind destul de sigur pe mine. Norocul meu este ca am gasit ceva care imi place. Pe voi ce facultati reusesc sa va atraga?

Sursa FOTO

2 thoughts on “Ce facultati reusesc sa mai atraga studenti”

  1. Depinde pentru ce te duci la universitate. Daca te duci pentru `a-ti deschide mintea si a clarifica lucruri la care doar visai` e una dar daca te duci mai ales pentru a avea un job dupa, alegerile se fac altfel. Cred ca una dintre schimbarile importante din ziua de azi este faptul ca terminarea unei universitati nu garanteaza neaparat un job. Mai nou “Ai carte, ai parte” poate fi valabil tot asa de bine cum poate sa nu aiba nici o relevanta pentru viitor.
    In plus calitatea invatamantului in lume scade si sint multi absolventi doar in scris nu si in realitate. Si o alta problema cu care ne vom confrunta pe viitor: vor fi foarte multi absolventi, intr-o lume in care cunostiintele practice vor avea mai multa cautare.
    Si daca revenim la intrebarile din articol: daca a merge la facultate este cea mai buna decizie sau nu, fiecare trebuie sa raspunda in functie de ce teluri are in viata. La fel si cu alesul unei facultati specifice. Doar trebuie sa intelegem realitatea bine, sa fim flexibili si sa ne dam seama ca un ablsolvent de facultate vs. cineva care nu are facultate se pot realiza la fel de bine (sau nu) in deomeniile lor.

    1. Este adevarat. Fiecare merge la facultate din motivele lui. Si eu sunt de aceeasi parere cu tine – o facultate absolvita nu garanteaza nici de cum un job. Calitatea invatamantului a scazut pe aproape toate etapele de invatamant. De la cel primar, la cel universitar dar asta probabil din cauza elevilor, studentilor care isi manifesta un grad de curiozitate si implicare din ce in ce mai scazut.
      Cu siguranta “ai carte, ai parte” nu mai este de mult ceva relevant. Poate ca unii inca mai gandesc asa, insa sunt foarte putini. Cu toate astea ma bucur cand vad persoane interesate cu adevarat de ceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.