Care sunt elementele ce distrag atentia unui sofer de camion si cum sa le eviti

Ce este mai exact condusul distras? Acesta este definit in esenta drept tot ceea ce distrage atentia soferului de la condus. Orice tip de distragere a atentiei poate fi un pericol pentru toata lumea din masina, precum si persoanele din apropierea autovehiculului. Cel mai grav si ingrijorator mod de distragere a atentiei, in prezent, este primirea, scrierea si trimiterea mesajelor. Acest tip este cel mai alarmant deoarece necesita atentia cognitiva si vizuala a soferului. Alte exemple comune de distragere pentru soferii de camion includ: mancarea si bautura, folosirea unui sistem de navigatie, reglarea radioului si utilizarea unui telefon mobil.

Mancare si bautura

Soferii de camion, de multe ori, mananca sau beau in timp ce conduc. Ia in considerare consecintele acestei actiuni: pentru ca un conducator auto sa manance sau sa bea ceva acesta trebuie sa inlature o mana de pe volan pentru a ridica obiectul. Conducatorul auto trebuie, de asemenea, sa se uite pentru a vedea unde este acesta, ca sa-l poata ridica. Acest lucru inseamna ca ochii soferului sunt indepartati de la drum. Atunci cand iti este foame sau sete, opreste pentru cateva secunde, deschide lada frigorifica auto si mananca si bea inainte de a porni din nou la drum.

Mesajele

Majoritatea adolescentilor comunica cu prietenii si familia prin intermediul mesajelor text, iar adulti folosesc mesajele text, de asemenea. Pentru ca un sofer de camion sa trimita sau sa primeasca un mesaj text, acesta trebuie sa ia ochii de la drum pentru o medie de 4.6 secunde. Aceasta perioada de timp este echivalenta cu mersul cu o viteze de 55 km/h pe lungimea unui teren de fotbal, ca si cum ai fi orb. A fost, de asemenea, stabilit ca riscul unui accident este de 23 de ori mai mare, atunci cand scrii sau trimiti mesaje text, decat atunci cand nu esti distras. Mai mult de 25% dintre tinerii soferi recunosc ca trimit sau primesc frecvent mesaje text sau emailuri in timp ce conduc. Orice sofer ce trimite/ primeste texte sau e-mailuri in timp ce conduce pune toata lumea din masina si de pe drum in pericol.

Pentru a evita orice pericol pe drum datorat oboselii la volan, camioanele sunt dutate cu un tahograf care monitorizeaza activitatea soferului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *