Care sunt avatajele imprimarii 3d?

Atunci cand folosesti termenul de imprimanta, cu siguranta stii ca vei avea documentul dorit doar prin simpla apasare a comenzii de imprimare de pe computer, insa atunci cand vine vorba despre imprimanta 3d, trebuie sa stii ca este nevoie de mult mai multe lucruri si cunostinte, atat despre software-urile folosite, materiale sau pregatirea pentru ca obiectele sa ajunga sa fie tiparite.

Imprimantele 3d au posibilitatea de a realiza obiecte tridimensionale, fie dintr-un singur material, fie dintr-o mare varietate, cum ar fi plastic, metal, sticla, ceramica si chiar rasina, utilizand o schita virtuala 3d de modelare. Altfel spus, o imprimanta 3d ceara este un dispozitiv industrial care are capacitatea de a crea obiecte tridimensionale din ceara, sub control computerizat.

Pentru a printa 3d un anumit obiect, va avea loc un proces prin care straturi de material vor fi suprapuse strat dupa strat, pana in momentul in care obiectul va fi creat exact asa cum apare in format digital. Un strat poate fi considerat o sectiune orizontala a obiectului tridimensional, iar toate straturile unite vor duce la forma finala a acelui obiect.

Care sunt avantajele imprimarii 3D?

Printre cele mai importante avantaje ale imprimarii 3d se numara faptul ca pot fi reproduse obiecte cu forme geometrice extrem de complexe, care nu ar putea fi realizate in alt mod. De asemenea, trebuie sa iei in considerare faptul ca atunci cand vrei sa produci un obiect complex, poate fi extrem de dificil de reprodus, iar costurile de producere cresc foarte mult.

Posibilitatea de a produce piese mici, dar complexe cu ajutorul unei imprimante 3d ceara poate fi un alt mare atu. Aceste modele de imprimanta 3d pot realiza in perioade scurte de timp prototipuri ce pot fi modificate rapid in cazul in care se gasesc erori sau pana in momentul in care se gaseste forma perfecta.

Cu ajutorul unei imprimante 3d pot fi produse la cerere anumite obiecte tridimensionale personalizate,in numarul de bucati dorite. Aceste obiecte nu ar putea fi produse in alta parte sau, chiar daca ar fi posibil, costurile ar fi mult prea mari ca sa merite efortul.

Imprimarea 3d ajuta la reducerea deseurilor, atat datorita faptului ca acesta este un proces aditiv, dar si pentru ca este utilizat pentru fiecare obiect tridimensional doar materialul necesar. Materialele utilizate de catre imprimanta 3d pentru a crea obiectele tridimensionale sunt ecologice si reciclabile.

Printarea 3d a anumitor obiecte tridimensionale poate fi realizata la costuri destul de reduse, ca sunt eliminate anumite cheltuieli cu instrumentele de productie.

Trecerea mult mai rapida de la faza de prototip la cea de produs finit sunt reduse in mod semnificativ prin utilizarea unei imprimante 3d, fata de metodele si tehnicile de producere traditionale.

Rapiditatea de producere a obiectelor tridimensionale, dar si exactitatea cu care sunt produse au facut ca aceasta tehnica 3d print sa fie utilizata in extrem de multe domenii, precum aeronautica, medicina, arhitectura, constructii, vestimentatie, industria auto sau a filmului si multe altele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *