BAC’ul second hand – sesiunea de toamna

Ultimul an de liceu a devenit pentru multi dintre elevii din Romania un adevarat stres si nu pentru ca materia ar fi schimbata, mai grea sau imposibil de inteles ci din cauza bacalaureatului care pare sa cearna tot mai tare pe cei apti de o facultate, de cei care ar putea reprezenta cu succes campul muncii (inexistent oricum in acest moment – dar la care spera tot mai multi dintre noi).

Nu am o problema cu sesiunea de toamna si nu cred ca acum (ca tot a inceput astazi, 27 august) se vor prezenta doar cei nefericiti care dupa lungi tentative in care au esuat, spera ca poate de aceasta data norocul le va surade reusind sa obtina diploma care oricum in viziunile multora nu le va schimba in vreun fel viata. Cunosc persoane care din diferite motive n-au reusit sa dea in vara “examenul maturitatii” si in care am mare incredere ca acum vor reusi sa faca o figura frumoasa, insa lasand la o parte aceasta categorie de elevi, marea majoritatea se reintorc la centrele de examinare cu regretul ca vara s-a terminat, ca la mare cu siguranta distractia era mult mai intensa iar petrcerile mult mai atractive decat subiectele ce li se inmaneaza pentru a le rezolva, astazi miercuri si vineri…

O buna prietena imi spunea dupa sesiunea de vara a bac’ului ca nu toti suntem facuti pentru a fi medici, ingineri, savanti etc. Am fost de acord cu afirmatia, in timp ce statisticile aparute in presa confirmau faptul ca tinerii au si alte preocupari “mai importante” decat proiectarea macar in plan de idee a viitorului.

Desi cu rezultate dezastruoase pentru al doilea an consecutiv (sesiunea de vara 2011, sesiunea de toamna 2011 si acum sesiunea de vara 2012) universitatile din tara imi dau totusi senzatia ca studentii nu sunt chiar pe cale de disparitie, asa cum se credea in prima faza. Am fost surprins sa vad faptul ca mediile au crescut fata de anul 2011 la cateva specializari, ba mai mult numarul locurilor (cu exceptia anumitor facultati si specializari) a fost ocupat destul de repede.

Pentru sesiunea de toamna a bac’ului care tocmai a inceput cu proba scrisa la Limba si Literatura Romana eu n-am mari asteptari, gandindu-ma ca vara si-a lasat amprenta iar dezinteresul pentru educatie persista ca un odorizant de calitate superioara.

Sunt curios daca cei din conducere, din minister, vor avea de gand sa introduca iar, masuri “anti picat bac’ul” care sa dureze ca de obicei cateva saptamani dupa care, asa cum e si firesc in Romania sa se revina la vechile tabieturi si comoditati. Unii mi-au explicat ca e posibil ca bac’ul sa se schimbe, din cel actual in unul diferentiat care teoretic ar avantaja elevii dar care in practica pare sa-i incurce mult mai tare obligandu-i sa invete mult mai mult, complicandu-le si asa situatia actuala, deloc roz…

Sursa FOTO

Recomand:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *