Avocatul salvator

Aici zilele trec greu. Privesc printre gratii curtea cenusie a inchisorii, fara nicio speranta. Imi pare bine ca am apucat sa ii anunt pe ai mei, cel putin sa nu creada ca i-am abandonat ca un las. In jurul meu se vorbeste o limba straina si sunt aratat cu degetul de mai multe ori pe zi. Ma simt amenintat, am ajuns sa ma tem pentru viata mea. Am venit in Israel sa strang bani sa ne facem o casa si iata-ma dezradacinat si inchis fara vina. Imi vine sa strig, dar nu are cine sa ma auda, imi vine sa sap sub pamant cu unghiile o cale a eliberarii.

A treia zi pierduta si se insereaza. Ma voi trezi iar aici, intre gratii, auzind glasuri necunoscute, stand cu oameni care nu ma cunosc si care nu imi sunt prieteni. S-a rasucit cheia in broasca si in cadrul ei a aparut un ofiter. Imi spune in engleza ca sunt chemat de avocatul meu, un avocat roman, care ma va apara de acuzatii. Merg impletecindu-ma si il zaresc la vorbitor. Ma salute in romana si mi se umple inima de bucurie. In sfarsit am gasit pe cineva al meu.

-Am aici toate dovezile nevinovatiei tale si numai in noaptea asta vei mai sta inchis, imi promite cu voce ferma! Imi relateaza tot ce s-a intamplat cu lux de amanunte si eu tind sa cred ca este un vrajitor. Stie tot despre mine, a adunat dovezi pe care eu nu am avut timp sa le aduc in apararea mea, fiindca m-au inchis prematur. Il intreb timid cui datorez salvarea mea, iar el imi explica faptul ca birou avocat Israel Samy Law are reprezentanta si la Bucuresti si prin intermediul celor de-acolo, familia a reusit sa il contacteze si sa il roage sa ma reprezinte. Samy Ilie, numele lui parca suna a magie.

Ofiterul ma conduce catre camera mea si imi sopteste in engleza ca sunt un om tare norocos si ca maine voi fi liber. -Cine nu-l cunoaste aici pe Samy Ilie? Cand apare el, oamenii sunt siguri ca ii va scoate din necaz. A doua zi am mers din nou liber pe strazi, peste doua zile mergeam la serviciu, viata mea a decurs din nou normal, fiindca el imi aparase cauza in fata justitiei cu profesionalism. Acum detin trei firme de succes in Israel datorita lui si ne intalnim uneori la restaurantul meu, fiindca am pastrat legatura cu el.

Cine este Samy Ilie? In primul rand, un roman minunat care isi ajuta conationalii si nu a uitat niciodata de unde a plecat. In al doilea rand, un avocat de mare succes aici, care a detinut posturi cheie si despre cariera lui se vorbeste cu respect si acum. A avut in subordine procurori si polististi si a raspuns de securitatea a milioane de oameni. Aici nu este deloc usor sa garantezi viata si integritatea oamenilor, cand in orice moment poate avea loc un atentat si tocmai de aceea viata este frumoasa si pretuita la adevarata ei valoare.

Samy Ilie sau Samy Law, cum i se mai spune, stie cu ochii inchisi legile acestei tari si vorbeste cursiv: romana, engleza si ebraica. Uneori vin avocati din acesta tara sa se consulte cu el in diferite probleme. Lista interventiilor salutare ale sale in ajutorarea romanilor este lunga, dar imi place sa punctez ca in orice moment este capabil sa:

-isi reprezinte clientii in procese penale sau civile si sa scoata mereu asul castigator din maneca -sa ii elibereze pe cautiune sau sa mute arestul la domiciliu

-sa ajute la infiintarea firmelor romanesti aici in Israel, sa fie atent ca impozitele sa fie platite la timp, ca patronii acestora sa nu raspunda in fata legii –

-sa ajute romanii sa isi cumpere immobile si terenuri in acesta tara -le reobtine permisele de conducere, dupa ce au fost retinute din diferite motive mai mult sau mai putin obiective -apeleaza la presedintele tarii pentru gratierea conationalilor sai, adresandu-i scrisori bine ticluite si documentate -ii ajuta pe romani sa obtina cetatenia israeliana si sa se bucure de toate drepturile care decurg din acest statut. Datorita lui in acest moment mii de romani lucreaza legal aici, unii fiind antreprenori de succes. Samy Ilie este o legenda vie aflata pe buzele tuturor. Despre el se vorbeste cu respect si recunostinta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *