Alegerea cosului de gunoi si colectarea selectiva a deseurilor

Poate ca acest subiect, mai precis selectarea unui cos de gunoi, sa ti se para o sarcina foarte usoara. Dar cu siguranta ai achizitionat, cel putin o data, un cos de gunoi care sa ajunga sa te incurce, fie ca ocupa prea mult spatiu in locuinta, fie ca s-a stricat dupa prima utilizare.

Dar astazi nu vom vorbi despre cosurile de gunoi obisnuite, ci mai degraba despre cosurile destinate colectarii selective a deseuri, acestea pot fi cosuri metalice sau cosuri din inox sau chiar din plastic – daca il cumperi pentru locuinta proprie sau pentru spatiile de birou.

Stim ca subiectul colectarii selective a deseuri si implicit subiectul despre cosuri colectare selectiva au fost intens dezbatute, dar credem ca inca trebuie sa discutam despre ele. Ei bine, daca nu inca nu stiai, inca de anul trecut (mai precis de pe 1 iunie 2019) colectarea selectiva a deseurilor pe patru fractii si anume: plastic si metal; hartie si carton; sticla; deseuri reziduale; este obligatorie. Mai mult decat atat, desi ar trebui sa se subinteleaga din cele de mai sus, amestecarea deseurilor este interzisa, iar abandonarea deseurilor sau depozitarea lor in afara spatiilor special amenajate este si ea interzisa.

Cu toate ca a trecut mai bine de un an de cand acest aspect a devenit o obligativitate, la noi in tara este inca in curs de implementare si va mai dura o perioada pana cand se va colecta deseul asa cum trebuie in toate zonele din tara noastra.

De ce sa achizitionezi cosuri de gunoi pentru colectarea selectiva a gunoiului? Lansand obligativitatea putin la o parte, acest lucru nu ne va aduce decat beneficii atat noua, cat si urmasilor nostri. Cum asa? Ei bine, aproximativ 80% din gunoiul pe care il aruncam poate fi reciclat, iar reciclare necesita mai putina materie prima decat productia.

La ce trebuie sa fii atent atunci cand alegi un cos de gunoi pentru acest tip de colectare?

Ei bine, trebuie sa stii ca exista cosuri de colectare selective a deseurilor potrivite pentru interior, unele pentru exterior, iar altele pot fi folosite in ambele situatii. In ceea ce priveste dimensiunile acestora, iti recomandam sa alegi unul de dimensiuni mai mici pentru interior, iar pentru exterior poti opta pentru europubele – ele avand dimensiuni mai mari. Dar acest lucru difera de necesitatile tale, dar si in functie de spatiul pe care il ai disponibil. Iar pentru acest aspect nu trebuie sa iti faci griji, gasesti pe piata cosuri de gunoi in diferite inaltimi, adancimi si latimi.

Ai grija si la culoarea acestora, caci altfel iti va fi mai dificil sa triezi deseurile atunci cand vrei sa le arunci. Spre exemplu, pentru sticla se foloseste adesea un cos de gunoi de culoare verde; pentru plastic si metal poti folosi un cos de galben; iar pentru carton si hartie unul albastru.

Pe piata vei gasi si cosuri de gunoi cu diferite functii, precum: senzori care pot deschide automat capacul cosului.

Cu atat de multe solutii la dispozitie, nu ne mai lipseste decat dorinta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *